zaterdag 26 oktober 2019

Workshop kaasmaken

vrijdag morgen  moeten we ons om 9 uur op de boederij melden
workshop Kaasmaken

westerwoldsgoud.nl/

in de kaasmakerij staat alles al klaar voor de workshop
grote  blauwe emmers met verse melk

 
in deze ketel worden de grote kazen gemaakt

 
wij doen het vandaag in het klein
in deze emmer zit melk voor 3 kaasjes van ongeveer 500gr.
stap 1 de bacteriën / Stremsel moeten bij de verse melk
met een  klein spuitje worden ze toegevoegd
dan 35 minuten wachten en de bacteriën  hun werk laten doen

 
we krijgen een rondleiding over de boerderij
en  uitleg over de koepel stal en biologisch boeren.

 
de boerderij heeft verschillende rassen
dit is er een van , ze lopen allemaal lekker  gezamenlijk in de wei

 
ja we zien er erg leuk uit !
met haarnetje en zakdoek op ons hoofd -)


Marijke geeft duidelijk uitleg , over hoe kaas Ontstaand  en hoever we zijn in het proces van onze eigen kaas maken

het word tijd om onze wongel  te snijden horizontaal, verticaal en onderlangs
 
 
we moeten na het snijden het vocht ( de wei) van ons mengsel scheppen
1/3 van onze begin hoeveelheid melk










er moet nu warm water bij gegoten worden
en alles moet 20 minuten worden omgeroerd
 
 
en dan is het tijd voor koffie en thee
want de wrongel moet 20 minuten rusten met afgesloten deksel

 
na de koffie en thee gaan we terug en vullen onze kaasvormpjes met de wrongel


 
we leggen een merkje op onze kaas
zodat we aan de nr kunnen zien welk kaasje van wie is

 
en dan gaan de kaasjes onder de pers

 
in de koffie ruimte krijgen wij nu een filmpje te zien ,
hoe Marijke zelf kazen maakt in de kaasmakerij

 
en we krijgen nog  een stukje theorie over rijping

 
en natuurlijk proeven we diverse soorten kaas, Jong , belegen ,oud ...

 
en dan is het tij om ons kaasje uit de pers te halen en transport klaar te maken
we krijgen ons kaasje mee in een zakje hier moet hij 8 uur in blijven zitten
dan moet hij er uit en in een pekel bad ( pekel water krijgen we mee)
ook een potje coating ( dit moeten we 6 dagen lag op het kaasje smeren)
dan moet hij nog rijpen
dat duurt 2 weken en dan zouden we het kaasje kunnen eten

 
word dus vervolgd.
spannend of het gaat lukken
 
 

1 opmerking:

  1. Wij maakten vroeger ook altijd kaas op onze boerderij, vind het een leuk proces.

    BeantwoordenVerwijderen