workshop Kaasmaken
westerwoldsgoud.nl/
in de kaasmakerij staat alles al klaar voor de workshop
grote blauwe emmers met verse melk
in deze ketel worden de grote kazen gemaakt
wij doen het vandaag in het klein
in deze emmer zit melk voor 3 kaasjes van ongeveer 500gr.
stap 1 de bacteriën / Stremsel moeten bij de verse melk
met een klein spuitje worden ze toegevoegd
dan 35 minuten wachten en de bacteriën hun werk laten doen
we krijgen een rondleiding over de boerderij
en uitleg over de koepel stal en biologisch boeren.
de boerderij heeft verschillende rassen
dit is er een van , ze lopen allemaal lekker gezamenlijk in de wei
ja we zien er erg leuk uit !
met haarnetje en zakdoek op ons hoofd -)
Marijke geeft duidelijk uitleg , over hoe kaas Ontstaand en hoever we zijn in het proces van onze eigen kaas maken
het word tijd om onze wongel te snijden horizontaal, verticaal en onderlangs
we moeten na het snijden het vocht ( de wei) van ons mengsel scheppen
1/3 van onze begin hoeveelheid melk
er moet nu warm water bij gegoten worden
en alles moet 20 minuten worden omgeroerd
en dan is het tijd voor koffie en thee
want de wrongel moet 20 minuten rusten met afgesloten deksel
na de koffie en thee gaan we terug en vullen onze kaasvormpjes met de wrongel
we leggen een merkje op onze kaas
zodat we aan de nr kunnen zien welk kaasje van wie is
en dan gaan de kaasjes onder de pers
in de koffie ruimte krijgen wij nu een filmpje te zien ,
hoe Marijke zelf kazen maakt in de kaasmakerij
en we krijgen nog een stukje theorie over rijping
en natuurlijk proeven we diverse soorten kaas, Jong , belegen ,oud ...
en dan is het tij om ons kaasje uit de pers te halen en transport klaar te maken
we krijgen ons kaasje mee in een zakje hier moet hij 8 uur in blijven zitten
dan moet hij er uit en in een pekel bad ( pekel water krijgen we mee)
ook een potje coating ( dit moeten we 6 dagen lag op het kaasje smeren)
dan moet hij nog rijpen
dat duurt 2 weken en dan zouden we het kaasje kunnen eten
word dus vervolgd.
spannend of het gaat lukken
Wij maakten vroeger ook altijd kaas op onze boerderij, vind het een leuk proces.
BeantwoordenVerwijderen